
diumenge, 7 de desembre del 2008
Oh, món Dieu!

divendres, 19 de setembre del 2008
11-Setembre: La Diada
Bona manera de viure
Per molts anys i que duri!
dilluns, 1 de setembre del 2008
Ja hi som!

- Sembla que aquesta pot ser la temporada de l’eclosió de Sielva. Ángel hi és i se’l veu, però no brilla ni agafa el timó quan la situació ho requereix. En canvi, Sielva si que té tots els números per convertir-se en el referent: dissabte va debutar i va apuntar bones maneres.
- L’equip es veu treballat tàcticament.
- Beranger i Román confimen, de moment, l’encert en els fitxatges. Sempre he confiat en l’Herrera…
- Jarque torna a ser el “Jarque Superstar” del 2007 i Kameni cada cop recorda més a l’aranya de la primera temporada.
- Luís García segueix sent gran. Una vegada Benfica i València han deixat de festejar-lo, podrem disfrutar de Luis Garcia, com a mínim, un any més.
- I tot sense Pareja i Finnan, 2 bons fitxatges que estan cridats a ser part important de l’equip.
Tot i això, l’actualitat blanquiblava em deixa alguns interrogants: Quan despertarà Valdo? Lacruz hauria de pagar per jugar?
Sortosament, Jan Laporta i la seva Junta no tenen culpa en el resultat d’ahir.
dijous, 28 d’agost del 2008
Tribut a Miki Albert

El cert és que no hi ha cap altra opció més intel.ligent, lògica i raonable que la de penjar les botes: el de Gavà pateix problemes cardíacs que li podrien causar la mort sobtada si seguís practicant esport al màxim nivell (els experts parlen d’hipertrofia cardíaca que en paraules planes significa que té el cor més gran del què és normal).
diumenge, 24 d’agost del 2008
S'apaga la flama olímpica

Han estat les Olimpiades de Michael Phelps -8 medalles d’or!- i d’Usain “lightning” Bolt -3 plusmarques en uns mateixos Jocs-, reis indiscutibles en les seves disciplines; també han brillat, respectant les distàncies i com era d’esperar, Rafa Nadal, Yelena Isinbayeva, Fabian Cancellara i l’Argentina de Leo Messi . Han estat també els Jocs que han confirmat el renaixement del Dream Team USA de bàsquet, una autèntica màquina que combina, com ningú, espectacle i efectivitat.
A nivell anecdòtic, dir que les Olimpiades també han servit per treure de la carta dels restaurants de Pequín, encara que sigui només per un breu període de 3 setmanes, la carn de gos i de gat (si, aquell plat que a tots ens han endossat alguna vegada quan hem demanat conill…)
També han estat els Jocs en què els xinos han dit al món: “Ep! Aquí estem”, tot liderant el medaller per davant dels EEUU i de Rússia; caldrà veure, però, si són capaços de mantenir aquesta hegemonia a Londres 2012, fet que no crec massa probable, doncs sembla bastant evident que si han aconseguit el què han aconseguit és perquè estaven esperonats al jugar el paper d’amfitrions i perquè sabent que en la propera edició no juguen a casa, dubto que igualin l’esforç que han fet en els darrers 4 anys, tant a nivell esportiu (l'esforç i dedicació full time dels esportistes), com a nivell econòmic (les institucions).
La grandesa de les Olimpiades rau en què l’esperit olímpic recau en la gran diversitat d’esports que hi prenen part: les protagonistes no són només les disciplines com el futbol, el tennis o el bàsquet que sempre estan en un primer pla mediàtic, sinó que s'ho reparteixen amb d'atres esports més minoritaris com el piragüisme, la gimnàstica o el tir en arc que han d’esperar 4 anys per gaudir d’una oportunitat per poder-se donar a conèixer i tenir el seus efímers moments de glòria.
dissabte, 16 d’agost del 2008
Els JJOO del tauró de Baltimore

En matèria olímpica, a grans trets, destacaria quatre coses mal contades:
1) La supremacia de Phelps (dins d’una piscina ideada per batre tos els records ja batuts i encara per batre) no deixa cap mena de dubte: el tauró de Baltimore és l’indiscutible heroi de Pequín. Avui ja he llegit que hi ha qui ja comença a especular amb el dopatge…, lleig lleig! Hi ha massa especulació barata...
2) Els veïns decepcionen: després de portar l’ambició per bandera han arrossegat fracàs rere fracàs, si bé hi ha apostes segures i infalibles com Nadal en tennis o l’equip masculí de básquet. Mencionar també que m’alegra la medalla de Samuel Sánchez en ruta.
3) Fabian Cancellara, campió del món de contrarrellotge 2006 i 2007, s’ha confirmat com un dels ciclistas més complerts del moment: or en contrarrelotge i bronze en ruta; d’aquesta manera el suís va confirmar els millors pronòstics.
4) L’arribada de l’atletisme dóna un altre aire a Pequín: el duel Jamaica-EEUU n’és el plat fort.
5) Per fi al parlar d’Olimpiades ho fem d’esport i no d’altres temes polèmics que s’hi han colat. D’acord que hi ha molts interessos “ocults / no ocults” pel mig i tot el què volgueu (tals com l’opressió a certs pobles), però almenys deixem que durant aquestes setmanes olímpiques siguin els esportistes qui tinguin el protagonisme i recullin el fruit del treball de 4 anys. Sempre hi ha rapinyaires que s’omplen la boca amb el què vol sentir la societat, amb l’únic objectiu de treure suc de qualsevol tema; seria bo deixar-ne l’esport al marge d’una vegada per totes, doncs ja ha patit prou.
L’agenda esportiva es presenta repleta d’esdeveniments que, sens dubte, saciaran la fam dels més fanàtics: JJOO, amistosos de futbol a punta pala (Gampers, Teresas Herreras,…), GP de Brno de motociclisme, Rally de Alemania de WRC,…
Comencem bé la temporada 2008-2009.
divendres, 11 de juliol del 2008
Laporta

Amb la moguda de tots aquests dies he pogut constatar 2 fets rellevants de l'entorn culé: en primer lloc, que els mitjans de comunicació tenen un pes brutal i una influència tremenda en l'opinió de la gran massa culé; i segon, que som un club on ens costa trobar el terme mig, és a dir, Laporta ahir era molt bo, avui ja el volem fotre escales avall. I per què? Molts ni ho saben, però què carai tu, si ho diu la majoria...! Serà que pondera més un mal miting (sí, aquell del lloro i dels embaucats) que no una Champions i 2 Lligues? Serà que ens sembla més trascendent la seva actitud al palco d'Old Trafford que no pas la il.lusió que ha estat capaç de generar des de la seva arribada? Creieu que era fàcil revitalitzar el Barça post-Gaspart? No us sembla important el botí aconseguit? Ara és molt fàcil criticar el projecte dels 4 fantàstics, però... , a priori, a qui no li queia la baba amb l'equipàs que muntàvem? (Ep amics! No oblidem que el president perfecte encara no s'ha inventat!) Molesta a algu el seu catalanisme? Ens sembla més valenta i responsable l'actitud de Laporta que es manté en el càrrec malgrat l'animadversió que això genera, o potser preferim l'actitud d'un Giralt que arriba, desmonta el què queda en peu, i se'n va? És ara, quan s'està planificant la temporada, el millor moment per esbalotar el galliner? o potser s'havia d'haver provat al finalitzar la Liga?
Cert és que ja fa alguns dies que no guanyem res, que el projecte esportiu s'ha apurat massa fins a aquedar a zero, i que hi hagut situacions que no s'han sabut resoldre com calia; d'errors se n'han comès, això no es pot negar. Quan va sortir a la llum el divorci Rosell-Laporta, jo vaig ser dels Pro-Rosell i, de fet, encara ho sóc. Però per sobre de Rosellià sóc culé i, fent un balanç de l'era Laporta, crec que l'amic Joan té prou crèdit per fer front a la situació, si bé és cert que no serà fàcil en vistes de com baixen les aigües.
dilluns, 7 de juliol del 2008
Wimbledon en pura essència

La final la va retransmetre Cuatro sota el lema del famós i ja carregós "Podemos"; la cadena ha apostat fort pels esdeveniments esportius en aquest 2.008, i la veritat és que els hi ha sortit rodat: les victòries de la selecció espanyola i de Nadal rendibiltzen al màxim l'inversió de la cadena de per fer-se amb els drets de retransmissió.
El partit tenia tots els ingredients per ser un partidàs: els 2 millors tenistes del moment s'enfrontaven per tercer any consecutiu a la Central de Wimbledon davant d'una grada expectant i abarrotada fins a la bandera. La realitat, però, va superar qualsevol expectativa. Nadal va començar espectacular i va emportar-se les primeres ovacions d'una grada on predominaven els pro-Federer; però el suís, nº1 i autèntic rei de l'herba, va saber capgirar la situació com només ho fan els mestres, tot mostrant uns nervis d'acer ens els moments clau i tirant cops d'autèntic número 1 quan Nadal va disposar de 2 pilotes de partit; simplement, per treure's el barret. Tot i això, no us enganyaré si us dic que em va decebre un xic el poc encert de Nadal en els moments claus del 3r i 4t set, just quan Federer va posar tota la carn a la graella.... Ara bé, quan va arribar l'hora de la veritat, llavors va aparèixer el Nadal incommensurable.
Així doncs, al final Nadal campió i protagonista d'una entrega de premis que va tenir lloc sota un cel ja enfosquit, fet que encara va aportar més a un moment ja gran de per si. I em quedo amb la manera de perdre de Federer: qui digui que els bons no saben encaixar les derrotes, es que no coneix a Federer, un senyor! Fins i tot per perdre és bo...
Va semblar més una marató que no pas un partit de tennis: vaig veure l'inici del duel a les postres del dinar i vaig escoltar-ne l'últim punt, ja de fosc, a través de les ones del Tot Gira de Catalunya Ràdio mentre entrava per la Diagonal; gairebé 5 hores de joc (i 6 de partit) és quelcom poc comú en l'especialitat, i representen una autèntica prova de foc pel físic dels jugadors, clar reflex del canvi en la forma de jugar amb el pas dels anys: avui per molt bon tenista que siguis, poca cosa tens a dir si no ets un atleta, fet que automàticament et relega més enllà del Top 20 (Ferrero en seria un clar exemple).
Un no parar d'elogis han intentat definir un partit que molts ja consideren com una de les millors finals de l'història del tennis: el gran Mc Enroe no es queda curt i ell, excèntric i showman com pocs, la considera la millor.
Si ho diu John Mc Enroe, l'haurem de creure.
dilluns, 30 de juny del 2008
Deco per sempre

10 milions d'euros ens privaran de seguir-lo disfrutant; un preu ridícul si únicament tenim en compte la qualitat que atessora i que ha demostrat sobradament a casa nostra; però amics, el factor edat pondera massa alt a l'hora de determinar el preu de venda de l'as portuguès, i heus ací el resultat de tot plegat: el Chelsea s'emporta una ganga. Una ganga que, de totes maneres, ja havia fet tot el què havia de fer amb nosaltres, una taronja a la que ja havíem exprimit tot el suc en forma de 2 lligues i 1 Champions. Allargar-ho més, sonava a poc racional per ambdues parts.
Se'n va un futbolista de classe, de tècnica exquisita, de toc si voleu, practicant del futbol total i d'aquells que escassegen; dominador de totes les facetes del joc, el gran Deco, defensa com el que més, xuta com pocs i la juga com ningú.
Se'n va un dels nostres.
dissabte, 21 de juny del 2008
Santo Gattuso

L’amic Gennaro Gattuso no és un futbolista dels que podríem considerar normals, ni tampoc dels que deixa indiferent; home d’aspecte rude i desgarbat genera opinions arreu on travessa, es fa notar, i això és quelcom positiu pel futbol. Gennaro és, com a bon calabrès, home de fermes conviccions, i quan opta per fer una cosa s’hi avoca en cos i ànima: hi destina el què sap, el què pot i molt més, sempre sota el lema de passió, passió i més passió. Estem parlant d’un jugador temperamental, que si bé tot sembla indicar que no sap llegir els partits ni marcar-ne el tempo si que sap buscar el contacte físic i ensenyar la llesca quan la situació ho requereix; l’opinió pròpia, un xic peculiar: “Jo més que l’esperit, a dins hi tinc un animal”; per defecte o per virtut disfruta dels èxits molt més del què ho faria qualsevol, però per altra banda, també sent i plora les derrotes en excés; ho porta a la sang, i qui ho negui menteix: coneixeu algun altre jugador que celebri els gols agafant el seu entrenador pel coll??? I és que el de Cosenza és qui millor exterioritza i exemplifica la passió italiana per la seva selecció.
Il piccolo Gennaro és un paio molt natural, tal com raja, d’aquells que exterioritza com pocs tot allò que passa pel seu interior; té el cap molt més ben assentat del què alguns volen creure, i la fama no l’ha canviat pas molt: “abans vivia de lloguer i ara tinc un parell de cases; abans anava a entrenar amb vespa i ara tinc un cotxe”, encara que algun aspecte de la seva vida si que ha patit algun canvi interessant: “l’únic que ha canviat és la compta bancària”. Rino és un amant de la vida familiar, és cassolà i viu estretament unit als seus i als seus costums ; sense anar més lluny, va prometre als seus tiets (que en són uns quants), que de guanyar el Mundial d’Alemània’2006 els compraria una ‘casa di campagna’ (masia italiana) per tal de que tots es poguessin reunir cada any per passar les vacances en família. Tal dit tal fet. Els Gattuso al complert, la veritat, han de fer bastant de respecte…
Gattuso ha deixat un segell propi en això del futbol, ha creat una marca diferenciada i allunyada de les frivolités que només estan a l’abast de 4 cracks. Déu es va oblidar del bo de Gattuso a l’hora de repartir la tècnica, qui reconeix obertament les seves limitacions: “a vegades em miro els peus hi els dic ‘maleïts, mai em doneu alegries’”; amb la pilota als peus, només li falta cridar el cames ajudeu-me! El braveheart italià és el jugador del poble, representa la classe obrera del futbol, el “currante” que en diríem. És l’esperança per tots aquells nens que, sense atessorar una tècnica molt depurada ni estar dotats d’un físic privilegiat, somien en arribar lluny; l’èxit de Gattuso no té altre secret que posar-hi ofici, i és que per ell, com a bon italià que és, primer és l’efectivitat, i tota la resta de parafernàlies tals com l’espectacle són aspectes secundaris.
Al futbol, com a les empreses, el personal en nòmina està format per diversitat de perfils que desenvolupen un paper ben diferent però que treballen per tal d’aconseguir un objectiu comú; així doncs, si parléssim de Italia, S.A., Buffon en seria el porter, Pirlo el director general, Cassano el sindicalista, Del Piero el president honorífic, i Gennaro… el matxaca! La seva funció no seria altra que la de muntar una trinxera impenetrable pel rival…, i carai si en sap!
El seu paper al Milà d’Ancelotti no té desperdici; com si d’una cerimònia litúrgica es tractés, el salt a la gespa de San Siro de l’onze inicial rossoneri es converteix, cada quinze dies, en tot un ritual de procediment invariable amb el temps: primer en surt un, i a darrere deu més; aquest un surt corrent, corrent com un posseït, com un boig fora de si fins arribar al centre del terreny de joc on xuta una pilota a reventar cap a la grada, que vibra veient vibrar una de les seves icones. Ja està, feina feta, tot va sobre rodes, ja poden sortir els altres 10 i que comenci el joc. Suposo que és molt deduible l’identitat d’aquest un…, l’autèntic capo del vestidor de Milanello.
Malgrat portar la tira d’anys a l’entitat que presideix Silvio Berlusconi, la seva arribada a Milà després de passar pel Rangers de Gascoigne i la Salernitana, tampoc està exempta d’anècdotes: “Vaig arribar i em vaig trobar els que havien fet història en el club: Maldini, Rossi, Albertini, Costacurta,… em va fer molt de pal. Vaig pensar ‘què cullons hi faig jo aquí’; a més, el catxondo de Sebastiano Rossi, sense coneixe’m de res, em fotia cops de karate. Jo el mirava i em deia a mi mateix ‘aquest tio és imbècil, si tots són així…’;però ben aviat em vaig donar compte de que el secret d’aquest club era el vestidor”.
De ben segur que el seu joc està farcit de detractors, fins als més agosarats que argumentaran que es tracta d’un insult al món del futbol; però ningú no li pot discutir la seva entrega que li ha permès esdevenir peça clau a les tàctiques i pissarres dels diferents misters. Titllat de “perro de presa”, el seu desgast esdevé vital per incordiar, robar i donar.
Aquell ragazzo que amb 12 i 13 anys jugava a futbol a les platges de Schiavonea, a Calàbria, i que va decidir anar a Escòcia per no fer un lleig als seus pares (“El Rangers m’oferia un milió d’euros per quatre anys, i no hagués estat massa lògic refusar l’oferta sabent que la meva família guanyava 800 euros al mes…; no em cansaré mai d’estar agraït als meu pare, jo tenia 17 anys i no tenia pabrots de prendre la decisió jo sol. D’haver estat per mi… no hagués marxat”), avui és un futbolista que ha fet fortuna fent el què més li agrada, i amb un nom a nivell mundial.
Gennaro sent com pocs l’elàstica azzura, i el millor de tot és que no somia en la seva vida, sinó que viu el seu somni.
dijous, 12 de juny del 2008
Del Horno: del tot al res passant pel respecte

Del Horno ha passat de ser una enorme promesa a un jugador qüestionat arreu on passa (Chelsea -foto-, València i Ath. Bilbao poden donar fe de la seva inqüestionable decadència futbolística); es comenta que la nit ha acabat passant factura a un jugador ja poc treballador de per si, desenvocant tot plegat en una situació incòmoda: els qui ahir el veneraven avui el critiquen, tot esgrimint que la seva falta de professionalitat, a la llarga, acaba sent la perdició de l'equip. Es pot estar d’acord amb això o no, però muntar episodis com el que comentaré dista molt del què hauria de venir a ser el perfil de l’aficionat estàndar del futbol en ple segle XXI; es diu que els futbolistes han de prescindir de l’entorn, però la paciència de tota persona té un límit.
Aficionado: ¡Párate ahí si tienes cojones!
Del Horno: ¡Tu puta madre... Tranquilo, luego… tranquilo, luego!
Aficionado: ¡Cómo te vea una noche por ahí, te parto por la mitad, subnormal
Malauradament, és un episodi massa comú. Quan el què hauria de ser pura diversió es converteix en ira, pleguem! Quanta gent hi ha que descarrega la seva mala llet al futbol??? Quanta gent hi ha pels camps de futbol que sembla que faci una setmana que no van a veure en Roca??? Massa, tots ho sabem i en tenim mostres cada cap de setmana. Ells no van a futbol, van a cridar. Si ens expressem sense respecte, quedem-nos a casa! El més bo de tot és que aquesta gent acaben agafant gust a aquest tipus d’actituts, de manera que quan l’equip juga bé, tampoc acaben d’estar satisfets, senten un buit, doncs troben a faltar la crítica infundada i l’insult fàcil. Com si ells no erressin en el seu dia a dia, com si en la seva feina fossin els professionals modèlics,...
No sóc defensor del joc de Del Horno ni tampoc intento, ni molt menys, justificar les seves quantioses escapades nocturnes. Però entrar a la vida privada dels professionals del futbol, i rebuscar merda i més merda en la seva intimitat és molt poc digne. Això només pot passar a
La qüestió es ficar-hi cullarada... sempre i en tot, amb motiu o sense. Hi ha molt campió del món “sueltu”...
diumenge, 8 de juny del 2008
Tiffosi azzurro

Malauradament, com sempre, no hi serem presents. Catalunya no hi participa; bé, sent precisos, no li permeten. Si la nostra presència depengués únicament de temes esportius, allà seríem, sens dubte. Potencial n'hi ha, il.lusió també... però seguim sense poder seguir, gaudir ni acompanyar el nostre país en competicions oficials. Tot i que últimament sembla que estem un xic estancats, vull seguir pensant que el dia desitjat arribarà...
Tot plegat, ens obliga a buscar alternatives per poder vibrar de la competició: sempre acabes apoiant alguna selecció. Els qui em coneixeu sabreu de la meva devoció pels colors del combinat italià, una selecció que em va seduir durant la fase de classificació per l'Eurocopa dels Països Baixos de l'any 2000, per la que es van classificar in extemis.
Fins aleshores sempre m'havia tirat bastant la selecció orange dels Bergkamp, Jonk, Davids, Van der Sar (a dia d'avui campió d'Europa amb el Machester i encara porter titular amb Holanda), els germans De Boer, Seedorf, Cocu, Stam,...
Però amb el temps em vaig convertir a l'azzurra on s'observen uns patrons bàsics de funcionament força interessants:
1.- Malgrat patir les 1.001 dificultats i totes les penúries ja existents i encara per existir, sempre acaben donant la cara.
2.- Tot i que el Calcio destaca per la nula vistositat del seu futbol, els italians són molt efectius. Quan veus el seu joc, queda patent que la majoria d'ells no són uns virtuosos amb la pilota als peus, ni estan tocats per la mà de Déu, ni estan dotats d'una tècnica exquisita (Materazzi i Gattusso en serien el màxim exponent). Itàlia es basa en la cultura de l'esforç i el sacrifici, i precisament, d'això es tracta: si no saps fer una cosa, no la facis i dedicat a explotar al màxim les teves virtuts. I renoi si en saben d'això! Es posen les piles i juguen fort les seves armes: juguen amb intensitat i funcionen com un autèntic bloc que, moltes vegades, rendeix per sobre de les seves possibilitats. Aquests si que fan bo el "poder és voler"!
Són els vigents campions del món i això els otorga, a priori, el cartell de favorits i, alhora també, una pressió afegida sota la que Itàlia històricament s'ha sentit incòmode. Veurem que ens poden oferir aquesta vegada.
També em cauen en gràcia:
- Suècia: la dupla Ibrahimovic-"amic" Larsson és un regal als enamorats del futbol; també Kallström i Ljungberg hi aporten classe.
- França
- Suïssa: Acabaran com una simple comparsa, però tenint en compte els recursos futbolístics de que disposen penso que fan un bon treball des de l'humilitat.
N'anirem parlant però, mentrestant, els nostres segueixen a casa...
dimarts, 3 de juny del 2008
Pluja i més pluja

Es confirmaria que tendim a una meteorologia cada vegada més extrema? evident: de no ploure gens a ploure a bots i a barrals... Durarà molt això? Per mi pot anar durant 1-2 setmanes més perquè, la veritat sigui dita, m'agrada que plogui; ara bé, no a Barcelona, aquí ho detesto! Per una banda perquè es munten uns embussos rellevants, i per l'altra perquè d'aquesta aigua no se'n treu cap profit. Però com que no hi ha mal que per bé no vingui, almenys haurà servit per rentar cotxes i motos i tots ja podrem tornar a passar ben pinxos... Santa Pluja! (patró dels vehícles bruts).
La pluja ens condiciona, i molt, el nostre dia a dia; sense anar més lluny aquesta tarda, surto per anar a la feina... i pluja! Després de deixar anar els 4 renecs que marca el reglament, em vesteixo per l'ocasió i m'enfundo l'impermeable del BTT Sasserrencs, l'últim crit, d'un vermell d'aquells discrets que ajuden a passar desaparcebut... si senyor, quin goig, ja hi podem ser! I clar, serà casualitat que quan plou tots els semàfors els trobes vermell? Resignació. Molta resignació. Va passant la tarda: a les 5 i a les 6 fa un Sol de justícia, visca la racionalitat meteorològica: ara que el poden gaudir uns pocs vianants que no falti! Se'm fan les 7 de la tarda, i no m'ha calgut treure el cap per la finestra ni ser en Tomàs Molina per intuïr que estaria plovent; i efectivament, poso els peus al carrer i més pluja! Per què avui?? M'havia mentalitzat per anar córrer (alguns necessitem mentalitzar-nos, què hi farem!) i em feia gràcia fer-me cap a la Diagonal per veure què s'hi coïa,... En fi!
Com molt bé senyala Raïmon (visionari?) en una de les seves cançons: "Al meu país la pluja no sap ploure; qui portarà la pluja a escola? qui li dirà com s'ha de ploure?...".
diumenge, 1 de juny del 2008
Girona, ara si!

Com a ferm defensor i seguidor dels equips catalans, avui he vibrat veient vibrar Montilivi. Quanta estelada, quant d'emoció, quant de gaudi s'hi veia a les grades! Girona destaca per ser una ciutat catalana de debò, que conserva amb força les arrels i que respira catalanisme pels 4 costats; i això m'agrada i em fa, si cal, estar més al costat del futbol gironí, fer-me'l més pròxim.
I a distància, aquest vespre he disfrutat com un més de l'intens Girona-Barakaldo. El matx d'aquesta tarda potser només era un d'aquells que segueixen els comentaristes i jo mateix, però ha estat trepidant. El 0 a 0 de l'anada al Lasesarre de Barakaldo ho deixava tot obert, i a l'hora de la veritat no hi ha faltat cap ingredient per l'emoció: un àrbitratge injust/nefast, un penalty més que dubtós parat per un icommensurable Ponzo que hi posava la nota èpica a falta de 20 minuts, i l'eufòria desfermada amb el definitiu 2 a 0 que col.locava els de Raul Agné a només una eliminatòria de la 2a A. Una tarda digna d'uns Play-Off.
Entre pitos i flautes, anar badoquejant amb el partit, fins a quarts de 12 no he posat els peus a Barcelona. Desfés la maleta i prepara 4 coses per demà: pam! Les 12! Em poso a escriure 4 línies sobre el partit en qüestió (veig que se m'ha escapat una mica de les mans, últimament em passa massa sovint...), i se'm foten les tantes. Com hi ha món...
Així doncs, el Ceuta serà l'últim escoll dels gironins, que sols estan a una eliminatòria de l'objectiu fixat. Una gran temporada en que els Miki Albert, Dorca, Larios, Dot, Jito, Pozo, Arnal i companyia estan escribint una de les pàgines més brillants del Girona F.C.
Ara si!
dissabte, 31 de maig del 2008
El projecte TAU Vitòria

Vitòria ha fet del bàsquet la seva eina per donar-se a conèixer a nivell europeu i per mostrar el seu potencial tot deixant un manual marca de la casa sobre com treballar: serietat, ambició sense límits i caràcter emprenador a l’hora de tirar endavant un projecte. El TAU Cerámica Bàsquet Baskònia (patrocinat des de fa gairebé 20 anys per TAU Cerámica i TAU Gres) és un clar exemple a seguir si el què es vol és aspirar a ser una de les places més sòlides i consolidades de l’ACB.
A d’avui el TAU ja és considerat un dels grans, però no fa pas més de 10-15 anys que aquest equip deambulava amb les seves penes per la part mitjana-baixa de la taula, i amb uns objectius marcats que no miraven més enllà d’evitar el descens. Tot va canviar, però, amb l’arribada a la presidència de l’ex_jugador Josean Querejeta , que va dotar l’equip d’una nova mentalitat i que va significar una nova entrada d’aire fresc molt necessària en aquells temps per l’entitat.
Querejeta, va resultar ser un empresari amb idees avançades al seus temps i va donar un gir radical a la gestió i a la manera de funcionar que ben aviat va donar els primers fruits; el rentat de cara va ser total i va dissenyar una nova estructura que sostentava el creixement de l’entitat a la transformació en societat anònima del club, dotant així al TAU de certa mentalitat empresarial, quelcom poc comú a principis dels 90, però que va resultar ser un total encert. Calia buscar noves fonts d’ingressos més enllà de les aportacions ordinàries tals com el patrocini i els drets televisius: es va apostar fort per la creació d’un innovador centre de negocis que fos capaç de generar els suficients recursos per seguir creixent. La realitat actual de tot plegat ens deixa un panorama esplèndit: l’equip alabès té un dels majors pressupostos de l’ACB i es coneguda arreu la seva fortalesa econòmica. I no per estar gestionat d’aquesta forma perd sentiment ni deixa de ser de la seva massa social, ans al contrari: Vitòria està bolcada en el projecte, se’l senten seu.
Últimament, els més crítics i els rivals ens volen vendre la moto de que el TAU es beneficia de l’avantatjosa imposició especial que regeix al País Basc, i que això és factor decisiu dels seus èxits. No res, milongues i més milongues!
A nivell esportiu, el joc i la trajectòria de l’equip no deixen lloc al dubte; ningú qüestiona ja que el Tau sigui una màquina engrassada que funciona de manera autònoma i independent any rere any, sense importar de quines peces disposi ni qui en sigui el timoner. L’engranatge d’aquest TAU no perd pistonada! Per l’imponent Fernando Buesa Arena han passat figures com Arlauckas, Perasovic, Nicola, Bennet, Oberto, Tomasevic, Nocioni o Scola… casi res! Els èxits hi son: : 4 Final Tours seguides, doblet ACB&Copa del Rei la tempoada 2001/02, Copes del Rei ’04 i ’06,…
El TAU s’ha convertit en un club pioner, que viu en un espiral d’èxits, amb una economia sanejada i un poder financer a tenir en compte, i que disposa d’unes instal.lacions modèliques. El proper pasé s la construcció d’una ciutat esportiva puntera en instal.lacions esportives i mèdiques, un projecte únic en el món del básquet europeu.
On tenen el sostre?
dissabte, 24 de maig del 2008
Festí de fitxatges!

Com ja és costum i tradició, al finalitzar la temporada el mercat de fitxatges entra en plena ebullició; si haguéssim de fer cas a tot el què es publica, a dia d'avui a can Barça ja tindríem a mitja Europa en nòmina: Ribery, Hleb, Benzema, Coloccini, Piqué, Walcott, Keita, Alves, Adebayor, Cech, Lampard, Carvalho, Zabaleta, Chivu, Silva, Mario Gómez, Drogba, Essien, Van Persie, Martín Cáceres, Malouda... i molts més que en sortiran les properes setmanes (i llavors ens vénen dient que no tenim jugadors per anar a jugar el bolu d'Aràbia!); i no t'ho perdis: quan de 10 fitxages anunciats, n'encerten un... "XXX ya lo anunció en primicia!". Senyor senyor...
El "modus operandi" que segueix el Barça per fitxar també dóna molt de suc: tant ha millorat Keita en un any, perquè ara que val 14 kilos sigui imprescindible quan l'any passat es podia aconseguir a preu de saldo del Lens francès? Això porta a pensar que la red blaugrana de buscadors de talents fa aigües per totes bandes, no hi veig cap altra explicació, ja que això no és el primer cop que passa. Les nostres xarxes no passen més enllà del Pirineu? Com és que només tenim ulls a Lió i prescindim de la resta d'equips de la tan productiva Ligue-1 quan sabem que la Lliga francesa és un mercat emergent de la que es nutreix la Premier i el Sevilla? I per què éns fa tanta gràcia fitxar a Brasil i Argentina quan sabem que és allà on els intermediaris fan l'agost amb les comissions i on la professionalitat de molts jugadors dura només 2-3 anys? Crec que jugadors del nivell de Geovanni, Rochemback o Maxi López els podríem haver trobat més a prop i a un altre preu...
I l'arribada de Pep Guardiola a la barra del Camp Nou també té el seu punt: he de dir que crec en el projecte Guardiola perquè el veig plenament capacitat i perquè m'agrada que s'aposti per la gent de casa; però no deixa de ser curiós el fet de que a la que se'ns tanquen les portes de les 2 opcions mediàtiques que tenim sobre la taula per ocupar la banqueta ja ens perdem i no sabem on recórrer, tot donant la sensació de que no es treballa aquest tema, que no es porta un control, i que no es rastreja, com caldria, el mercat d'entrenadors. S'ha apostat per la via fàcil??? I és que no deixa de ser anecdòtic que el mister que l'any que ve ens ha de portar, altra volta, a la glòria es disputi aquest cap de setmana l'ascens a la prestigiosa 2a divisió B, al conegut i temut infern del Castillo, tota una prova de foc!!! Malgrat això, Guardiola sabrà treure el millor de l'equip, i serà un bon entrenador pel nou projecte, no en tinc cap dubte.
Tot i que la gestió del Barça en els últims anys ha estat positiva en molts aspectes, crec que ara és el moment de fer autocrítica per veure on s'ha fallat i en què es pot millorar; és aquí on em qüestiono l'adquisició de Piqué, un cas semblant al de Gerard López; cal fitxar (pagant) un jugador que va marxar voluntàriament sense deixar liquiditat? És cert que aquí potser no hagués progressat ni aprés com ho ha fet a Old Trafford, però no deixa de ser un tema a debatre.
Per tancar ja aquesta sèrie de reflexions en versió crítica (durant l'any cal apoiar, ara és el moment de passar balanç i deixar patents les nostres disconformitats), deixaré una frase que vaig llegir no fa pas molt que es podria lligar amb el què comentava en el tema de fitxatges: "si vols fer negoci amb un futbolista argentí, compra'l pel preu que val, i vent-lo pel preu que diu que val; et forraràs!"
Per un bon Barça 2008-2009!
diumenge, 18 de maig del 2008
Pedalada nocturna

Aquí, sempre hem estat força aferrats al món de la bici: deixant de banda les convocatòries oficials des del BTT Sassserencs, al llarg de l'any és habitual organitzar sortides: Alpens, Gaià, Oló,... i tants d'altres indrets que són testimonis del nostre agonitzar-voluntari (obviant, també, les típiques sortides de diumenge matí). Tot i això, fa temps que tenim entre cella i cella una sortida força ambiciosa, però que per dates i altres raons se'ns resisteix: Els Pedals de Foc, gran entre els grans! Són 6-7 dies d'esforç que, sens dubte, exigeixen una preparació extra i, tot i que ens ho hem plantejat un parell de vegades, no acabem de trobar el moment! El què està clar és que la farem. Quan? No ho sé!
I amb l'arribada del bon temps es dispara l'afició i puja la febre del BTT que depenent de l'any dura més o menys: la majoria de vespres laborables (quan els torneigs folklorics-estiuencs de futbol sala ho permeten), els amants de les bicis fem alguna sortida o altra. El fet d'estar a mitja tarda al sofà/bar de la piscina/etc. i veure l'ascens als ports de montanya del Giro o, sobretot, del Tour motiva, què voleu que us digui! Però topem amb el tema de sempre: quan comences a tenir bones cames, quan agafes la forma i quan realment disfrutes amb totes les de la llei... arriba la temporada futbolera i se t'ha acabat l'estiu! Ja ho diuen, no es pot seguir tot!
El què s'hauria de fer, bromes a part, és una BTT fins a Montserrat, però no a nivell local, sinó a nivell autonòmic: mitja Catalunya foten promeses de pujar a Montserrat si quelcom succeeix i ningú ho compleix! No ens enganyem, és així! I no una promesa... sinó 4 o 5!!! A dia d'avui si no tens cap promesa per complir, no ets ningú! I quan passes per baix a Monistrol, recorres al salvador autoengany i penses, tot cufoi: "què carai, si jo em referia a Monistrol!!!". I apa, tots tranquils fins al pròxim cop que el Barça, el Joventut, l'Espanyol o l'equip d'escacs del poble es trobi en dificultats!!! Sortiria més a compte parar un d'aquells ciclistes que cada diumenge hi pugen, donar-li 10€ i vinga... que aquesta pujada compti per mi!!! No ho heu pensat???...
En fi, ens veiem dissabte a pedalar!
dilluns, 12 de maig del 2008
Collita 2007-08: una bona anyada.

La campanya en l'apartat estrictament esportiu no ha estat la somiada ni molt menys, doncs els 34 punts sumats ens situen a la 2a meitat de la taula, quan a principis de campanya pensàvem aspirar a quedar entre el lloc 6 i 9. L'inici de campanya va ser bo, empatant amb el Vic (campió del grup) i sumant punts en les posteriors jornades que ens situaven a la part alta de la classificació. Però la manca de jugadors disponibles ha estat la principal creu de l'equip, ja que aquest hàndicap no ha permès aconseguir una continuïtat que, sens cap mena de dubte, hagués conjuntat un bloc que, per qualitat, podria aspirar a cotes més altes.
Aquest Sant Feliu "B" 2007/2008 estrenava mister: el vigatà Jordi Vila es feia càrrec d'un equip que mantenia part del bloc de l'any passat, i on també arribaven noves peces per dotar l'equip de major competitivitat. Així doncs, la feina del nou mister era, en primer lloc, conèixer els jugadors i, en segon lloc, aconseguir fer un bloc. I per ser el primer any, l'experiència ha estat prou positiva i, tot fa pensar que en el proper curs 2008/2009 sota les ordres del mateix tècnic i ja amb un bloc compacte i cojuntat, les coses poden sortir molt millor.
Malgrat que els resultats no han estat els òptims, em quedo amb una grata i magnífica sensació de com ha anat tot plegat. A nivell de vestidor ha estat un dels millors anys que recordo, s'ha creat un autèntic grup, una bona pinya! Els rondos dels entrenaments han estat per enmarcar, i els divendres vespre-nit s'han convertit en un dels moments esperats de la setmana. I després cap a veure l'Arturu on, com és tradició, hi ha hagut sopars divendres si i divendres també, que, en totes les ocasions, s'han allargat fins a les tantes, i... anècdotes, les que volgueu! I els dissabtes després del partit "sant tornem-hi": més Panxu, més Eskitx, més Natxa, més Rex, més Yuca, més Sequet, més Murillo, més Cusquilla, més Boleta, més Bob, i més...molts més d'altres...! I és que si quan els resultats no acaben de ser del tot bons, ja es manté aquell bon rotllu... imagineu-vos si l'any que ve estem a dalt!!!
A la foto, part de la plantilla; a dalt (d'esquerra a dreta): Circuns, Miquel, Jordi, Jaume, Soler, Lluís, Serrat, Joan i Roki; a baix (d'esquerra a dreta): Rubèn, Marc, Daniel, Will, Guillem, Héctor i Raül. I els que falten: Valentí (cedit a la la Lliga Irlandesa...), Sabartés, Pepe, Grau (reforç en certs moments), Riki, Òscar i un tal César (desaparegut en combat).
Quan pares a pensar el què ha donat de si aquest any -que és molt!-, ja et venen ganes de iniciar la nova temporada. De totes maneres, algunes coses farem a l'estiu...
diumenge, 11 de maig del 2008
Ibrahim Ba, un somni o un malson?

Ba, Ibou en l'argot futbolístic, es va fer un nom a les files del Girondins de Burdeos, on va agafar el relleu deixat per Dugarry per així convertir-se en l'estandard d'una gran fornada de joves que van portar l'equip d'Aquitània a les portes de guanyar la Ligue-1; les seves galopades per la banda del Parc Lescure no van passar desaparcebudes pels grans clubs europeus, i ben aviat Milà i Barça van veure en ell un talent a tenir en compte. Així l'estiu del 97, i considerat com una de les noves joies, va agafar les maletes rumb Milà, on jugà una temporada molt fluixa, sense aconseguir fer-se un lloc a l'onze i quedant fora de la selecció francesa d'Aime Jacquet que, per postres, acabaria guanyant el Mundial. Aquí comença el principi del final del Ba futbolista...
Ba, futbolista de moral fràgil i d'aspecte al més pur estil Dennis Rodman, no va saber encaixar ni superar aquest cop. Enfonsat, el senegalès de nacionalitat francesa, va decidir canviar d'aires i emportar-se la seva frustració cap a un altre indret amb l'intenció de recuperar el seu millor nivell. Ba firmava pel Bolton anglès, però a Anglaterra no va fer més que donar la raó a aquells qui deien que es tractava d'un jugador sobrevalorat; segon fracàs seguit i segona decepció que topava amb una moral ja prou baixa de per si. Se n'anà a Turquia i a Suècia, dos campionats secundaris que van donar crèdit del devallar sens fi d'un Ba acabat. Al 2006, ja fora del primer pla futbolístic, fitxava pel modest Varesse de la serie C italiana (equivalent a la tercera de la LFP), on va anotar 5 xixes en 10 partits però on no se sentia massa a gust per culpa dels continus i agobiants problemes personals sota els que vivia.
Així doncs, Ba, més baix que mai, es va plantejar la retirada, tot i que el Varesse parlava d'oferir-li la renovació. El jugador estava desmotivat, en plena depressió, decebut, en un trist 2n. pla, lluny de la fama i el glamour que gairebé tocava 8-10 anys enrere. A més, tot plegat ho agreujava la delicada situació econòmica del jugador, que estava arruïnat. Vista la situació, res feia pressagiar quelcom positiu en la seva vida (ja no només en l'aspecte purament futbolístic...), que semblava evocada a una progressiva degradació.
Aquí és quan apareix, del no res, el bo de Clarence Seedorf, amic personal de Ba i futbolista del Milan que mou fils per tal de que Ba pugui entrenar amb el Milà amb l'única intenció, a priori, de refer la seva vida, reorganitzar-se i retrobar l'estabilitat. Seedorf convenç l'entitat presidida per Berlusconi, i el mister Ancelotti i dóna l'OK. Estem al juliol de 2006 i l'única intenció és la d'admetre els jugadors als entrenaments per fer-li un favor, res més. Però la vida dóna molts tombs i avui, gairebé 2 anys després, Ba ha entrat a la convocatòria per disputar un partit oficial.
Possiblement Ba, de 35 anys, no disputi cap minut però el cert és que ha sabut reconduir la seva vida i convencer a un entrenador (que en un principi no semblava massa predisposat) de que encara pot donar alguna cosa positiva en el món del futbol. Quan semblava tot tirat per la borda, ha estat quan ha aparegut aquell Ba que va deleitar mitja Europa amb un gran futbol que, per unes determinades raons, no va saber mantenir. Tard en l'aspecte futbolístic, si! Però amb molta vida per davant...
I tot gràcies a Clarence Seedorf, l'ànima bona de l'història.
dijous, 8 de maig del 2008
Setmana tràgica

Fa poca estona he arribat de Montjuïc on l'Espanyol ha caigut derrotat davant un pràctic Atlético. Pensava que avui si, que avui guanyàvem. Però no...! Seguint la tònica de les darreres setmanes, l'equip ha estat desencertat i apàtic, encomanant aquest sentiment a una afició ja força desencoratjada a aquestes alçades de la temporada on, l'únic objectiu és acabar amb un xic de dignitat. Una llàstima, doncs l'inici de la campanya era per somiar i disfrutar...
L'Espanyol no m'indigna, no està obligat moralment (ni per pressupost) a certes fites a les que si ho està el Barça. I el Barça m'indigna. Ens indigna. A mi i a la gran parròquia blaugrana que encara confiàvem en ells. I mira que ens havien anat avisant del fet de que eren una banda i no un equip. Però nosaltres erre que erre, confiant, donant més i més oportunitats a una colla d'individus que han demostrat que poca sang els córre per les venes. I per indignat i clar en Pou de RAC-1, amb unes declaracions encertadíssimes i contundents que deixaven patent la frustració que ha aconseguit generar aquest "equip". On està l'honor? Ens és igual perdre al camp del Calahorra que al Santiago Bernábeu? Qui s'han pensat que són aquests? Com diu el Cucut... "encara riuen aquests!!!". I el pitjor de tot, la sensació que et deixen: un "tant se me'n fotisme" tremendo, en una plantilla que, per sous (i no per ous...), hauria de guanyar la Lliga a la jornada 30!!!
La primera reacció que et ve al cap és la de netejar i començar de zero; deixant de banda els cracks, Abidal ha de ser el primer a marxar; què li ha passat en aquest? De portent físic a piltrafa humana en 2 mesos? Em perdo, no ho entenc. Comet un penal per partit i segueix a l'onze de forma indiscutible. Què passa aquí? Diuen que el Liverpool ens n'ofereix 15 kilos??? agafem-los, homes de poca fe!!! I si els hi ha de fotre més gràcia, els hi emboliquem amb un llacet i tot (i de regal la "Barbie" Giovani...); ja hem pecat masses vegades pel mateix, no ens pot passar el mateix que amb en Ronnie (valgui per aquest la frase del Cucut), que fa 2 temporades ens en donaven 100 milions i ara l'haurem de regalar. I Eto'o? On és? Sempre el primer a xerrar i fotre foc a l'assumpte, però quan s'ha de donar la cara mai no hi és! Que se'n vagi a la Copa d'Àfrica tot l'any, ha quedat més que demostrat quines són les seves preferències.
Així doncs, el pal de paller del nou projecte haurien de ser els de casa: Messi és un puntal, i al seu voltant es pot construir un molt bon equip, amb jugadors tan vàlids com Valdés (necessita competència per centrar-se), Milito, Sylvinho (per què no? Ni que faci les tasques del vestidor, un que lluita ens l'hem de quedar!!!), Iniesta, Xavi (si Xavi! Tot i ser el blanc de moltes crítiques almenys mostra actitud), Bojan (d'aquí 2 anys, ara és un pèl aviat), ¿Deco?, la Yaya, Titi i alguns reforços interessants. M'acabo d'assabentar que el nou mister serà el Guardiola. Bé, m'agrada, tot i que jo seguiria amb Rijkaard (a l'igual que em passa amb Deco, encara hi confio). Rijkaard és l'arquitecte i el psicòleg d'una plantilla que ens va donar una Champions, entre d'altres títols. Però bé, com que en aquest club guanyem la Champions cada 5 anys, el bagatge de Frank els ha semblat esqüet! El trobarem a faltar, i sinó... al temps!
Ahir tots haguéssim plegat veles! Avui, ja ho veiem diferent, i d'aquí 2 setmanes ja ens veurem campions d'Europa 2009 amb el fum que ens hauran vengut! Una bola massa gran que, cada cert temps, acaba petant!
Qüestió de cicles... com tot en aquesta vida!
PD: Abidal fora, si us plau!
diumenge, 13 d’abril del 2008
De nou en un Sant Feliu - Castellterçol

Hi ha partits dels que es poden extreure vàries lectures, però aquest no és el cas. El 3-1 d'avui crec que és el resultat d'un matx que té com a única lectura la superioritat incontestable dels locals. Xixarros de Téllez (falta directa), Lluís Tomàs i Joan Tomàs (la dupla Tomàs comença a fer miques les defenses rivals...).
El partit d'avui també ha suposat l'últim partit de la temporada del "Pelu" (Valentí) amb nosaltres; dimecres posa rumb a Irlanda, però esperem tornar a comptar amb ell de cara al curs 2008-09. Al minut
dilluns, 7 d’abril del 2008
Què en serà de nosaltres?

El Barça d'handbol camina decidit cap al precipici després de fer el ridícul a Kiel; dissabte se'ls presenta el 2n. assalt, però ni l'esperit Palau sembla ser, ja, prou vàlid per capgirar una situació gairebé irreversible.
Els del futbol sala tres quarts del mateix: incapaços de demostrar el perquè s'havien dipositat tantes esperances en ells... que si PC, que si Fernandao,... no res, venent fum, com sempre!
I del futbol... què dir-ne; per mi, el partit d'ahir, tot i que no el trobo excessivament patètic comparant-lo amb d'altres bírries de la temporada, si que va ser la gota que va fer bessar el got. Em nego a creure en aquest equip.... un nou desengany per la col.ecció.
I per estrany que sembli, espero neguitós el partit del Barça de bàsquet a Israel. Tot i haver criticat l'equip en la decepcionant era Ivanovic, em motiva especialment el partit del dijous, si nois! El duel de Tel Aviv és dels que fa gran la competició; l'Axa Barça, que se les haurà amb el ja no tant tot-poderós Maccabi, té les seves possibilitats. Els últims bons resultats sembla que han relegat a un segon pla el pessimisme que ha envoltat l'equip durant tota la temporada. Es veu un equip unit, amb classe, amb lluita, potser amb més entrega que no pas encert...i al que segurament la llosa d'haver de ser un equip campió ha pesat massa, igual que la difícil adaptació d'alguns jugadors cridats a ser importants dins de l'equip, i el fet de tenir el tirà Ivanovic en la figura d'entrenador.
Hi ha capacitat i és el moment: ara és quan hem de creure amb l'Axa Barça. Vázquez, Basile, "Juzééép" Sanchez, el gran capità & Co poden destapar el tarro de les essències a Israel...
dijous, 3 d’abril del 2008
El Matagalls
A quarts de 8, hora de valents en un diumenge, sortien de Sant Feliu uns 10 membres del grup amb ganes de fer un dels cims del Montseny. Malgrat la nevada de la setmana anterior i les no més idònees condicions meteorològiques, l'acte del club va tirar endavant sense masses contratemps.
Des del blog dels bandolers ben aviat es podrà seguir l'actualitat del Club, i és que amb la sortida del passat diuemenge iniciem una nova temporada que arriba repleta de reptes i d'ambició.
dilluns, 24 de març del 2008
Es pot ser "imbècil" per elecció?

Al món i a la vida hi ha de tot; és més, en la diversitat hi rau la grandesa; però no tota diversitat tendeix a augmentar la qualitat d'una societat que, com tota espècie, gaudeix a les seves files de 4 "cracks" que, en el seu dia a dia, regalen escenes en les que un pot arribar a passar vergonya aliena. Com bé podreu deduïr, hi ha alguns individus que el dia que a classe ensenyaven a ser normal van arribar tard...
Situem-nos a la Diagonal, a les 20:30 aproximadament. Semàfor vermell. Es nota que comença un pont interessant, un pont dels macos: l'Ibiza carregat fins a la bandera -si portés mantes i 15 persones més al cotxe, hi hauria qui podria pensar que baixo cap a l'estret-, els meus dits que ja gairebé no recorden el què eren les ungles -ja se sap, l'emoció dels 5 dies de festa té aquestes coses-, i molts més detalls. Jo, dins el món del meu petit Ibiza, vaig badoquejant tot esperant que el semàfor es foti verd mentre va sonant Fix You de Coldplay. Cauen 4 gotes per donar pressa a qui passeja tranquilament i poca cosa més.
Amb tot, el semàfor dels cotxes segueix vermell i el dels vianants verd. Al moment, el dels cotxes passa a àmbar tot demanant precaució, ja que el dels vianants segueix verd. Amb això que veig que comença a creuar un senyor que va fent footing, ell tot pinxo, amb caputxa al més pur estil Rocky Balboa que arrenca el somriure a més d'un; al temps que Mr. Footing passa just a mig pas zebra apareix del no res el Kevin Scwantz de torn, amb una scooter tunejada de dalt a baix que sembla de tot menys una moto. El brrrrmm brrrmm (més propi de motor d'un tractor i molt lluny de l'agradable zzzmmm zzzmmm que correspondria a una moto) alerta de que en Mr. Tunning poca intenció té de frenar. I així és. Tonto l'últim. Mr Tunning, més encaparrat en donar la nota i mostrar-se com el rei de l'asfalt barceloní que no pas en cap altra cosa, passa ferm i xulesc a poc més de mig metre d'en Mr. Footing. A poc més de 30 metres hi ha un semàform en vermell, així que Mr. Footing aprofita per recriminar-li al Neng en versió motera la seva majúscula imprudència. Sorprenentment, Mr. Tunning encara vol tenir raó i sembla amb ganes de discutir. Els presents restem sorpresos al veure tal actitud, doncs el més lògic seria que admetés la culpa, callés o demanés perdó. Però res, segueix entestat a fotre un ridícul de cullons. Finalment, l'hereu de Rocky, demostrant molta més intel.ligència i saber ser, decideix seguir el seu camí.
Enfilo ja l'últim tram de la Diagonal encara repassant el què ha donat de sí tot plegat. Un episodi per reflexionar i que em confirma el fet de que ser imbècil és una opció que hi ha qui escull de forma ben legítima.
dilluns, 17 de març del 2008
Quan s'hi fica més pa que formatge...

Ara que no fa massa que ja hem entrat en l'era post-tomàquet (ha costat Déu i ajuda que censuressin tot aquell escàndol televisiu), jo creia que ja estàvem a resguard de l'atac constant d'informació bassura a la que ens tenien sotmesos des de certs mitjans informatius (atacs que majoritàriament venien de més avall de la frontera). Però no, jo ho devia tenir mal entès; a Catalunya gaudim de premsa de qualitat, les coses com siguin; però, per altra banda, també ens avassalla la moda d'alguns diaris gratuits (finançats únicament amb publicitat) que maximitzen el nombre d'exemplars sacrificant la qualitat i el rigor informatiu, en favor de notícies més sensacionalistes; qui paga mana, així que són els enunciants qui porten el timó d'aquests diaris i als qui, evidentment, els interessa ampliar el ventall de lectors potencials. Què tira més? Un "l'IPC augmenta un 2% en els darrers 12 mesos"? O un article amb un títol sensacionalista on es desgranin les peripècies de 4 iluminats que no tindran la més mínima repercussió en el dia a dia com és el cas? Què assegura més lectors? Un "L'atur decreix respecte el mateix període de l'any passat? O un "detingut un home que caminava nu pels carrers de Barcelona?" Malauradament, tots sabem la resposta.
El què ens és curiós sovint passa a davant del què ens és realment rellevant.
diumenge, 9 de març del 2008
La primera de moltes

A Sant Feliu ens agrada el BTT, hi ha afició. Alguns en són practicants habituals; la resta som d'aquells que el dia que ens engresquem fotem 50 km's i arribem a casa gairebé amb el suero enxufat, amb rampes per mig cos, i passem tota la tarda al sofà (amb gel per relaxar la musculatura) tot prometent no tocar la bici en els propers 2 mesos; la veritat és que ja sigui per manca de temps, per incompatibilitat amb d'altres esports o simplement pel fred de l'hivern, no solem fer masses sortides conjuntes. És per aquest motiu que ens hem proposat de fer una sortida en grup el primer diumenge de cada mes. Aquesta primera matinal va consistir en una tranquila Sant Feliu-Gaià-Sant Feliu.
La propera sortida serà ja la del mes d'abril, i ja es parlava d'una proposta un pèl més agosarada: Sant Feliu-l'Estany-Sant Feliu. A priori, entenc que pot ser durilla, però què carai, si hi ha esmorzar pel mig, som capaços d'això i molt més! De fet, 2 dels integrants de la sortida fins a Gaià van venir amb cotxe a esmorzar, si senyor!
Pel què s'ha comentat de cara a aquesta 2a sortida ja hi ha més gent animada i esperem ser, novament, una bona colla per seguir disfrutant a cops de pedal.
dijous, 6 de març del 2008
Totti, Totti, Totti: “Arrivederci Bernd!”

Totti, timoner de l’equip d’Spalletti, és un Déu a Roma. L’afició d’altres esquadres li reten devoció, i això no és fácil que passi en un futbol tan radical com el Calcio, on els tiffosi són “els que més” en tot el que fan, tant per la part positiva com per la part negativa: capaços d’animar com ningú i fanàtics com pocs però també, alhora, capaços de fotre’s un pet de nates d’aquells que fan mal només de veure-ho per la tele. En fi, que el què ha aconseguit Totti té molt de mèrit, no ens enganyem, i és que no oblidem que s’ha carregat l’equip a l’esquena per tal de superar un rival molt superior (i el mateix va fer per portar a l’azzurra a coronar-se a Alemania 2006). Veure per creure…
Malgrat estar tocat per la mà de Déu en els terrenys de joc, els qui el coneixen diuen de “il bambino” Totti que, fora del camp, no és precisament un dels descendents de Minerva (deesa romana de l’intel.ligència) ; l’altre dia, tot ullant unes pàgines esportives, vaig llegir un article en pla humorístic on es deixaven a l’aire certes capacitats de Totti ; es veu que fa cosa de 3 o 4 anys se li va cremar part de la casa, i un periodista comentava: “malauradament l‘incendi ha fet malbé la valuosa biblioteca de Francesco, és a dir, ha cremat els 2 llibres que tenia; i el pitjor de tot és que el segon encara no l’havia acabat de pintar!”.
I el millor de tot: l’amic Bernat ja no somriu; i doncs, jove bigotut? Al finalitzar la primera volta era un pou sense fons de prepotència i ambició, i avui les coses poden haver donat un tomb imortant: si bé diuen que compta amb molt de crèdit i amb tot el suport dels peixos grossos de Chamartiín, no seria d’estranyar que ben aviat s’acabés convertint en l’ase dels cops de l’airada afició blanca que veu com any rere any el seu equip fa el ridícul a la màxima competició continental.
Totti té veu i vot a l’Olímp del futbol; en canvi, d’altres que ja es veien a les cotes més altes del futbol hauran d’esperar un xic més, doncs s’ha confirmat que sense ofici és difícil aconseguir els objectius.
dimarts, 26 de febrer del 2008
No country for old men???

Qui faci l'afirmació "no és país per a vells", pot fer referència a molts temes. Ara bé, evidentment no pretén tocar el tema de l'esport. I si ho pretén, va errat i molt. Si ja ens va sorprendre en el seu dia la llongevitat del català Joan Creus o de l'italià Amadeo Carboni en l'esport d'èlit, ara sembla que ha arribat una nova onada d'esportistes ja veterans i amb dilatades carreres que continuen amb l'objectiu de seguir demostrant la seva validesa, i que es resisteixen a penjar la bici, les botes o el què faci falta; i és que té molt de mèrit mantenir-se anys i panys batallant entre els més grans de la disciplina.
En el darrer mig any, 3 grans esportistes ja retirats han optat per tornar a creuar la tanca i apuntar-se, altra volta, a la dinàmica i la rutina de l'esportista professional: parlo de Mario Cipollini (un dels millors esprinters de l'història del ciclisme), d'Andre Turner (autèntic rodamón del bàsquet) i d'Andrei Xepkin (col.leccionista de títols d'hàndbol). I si a ells els en sumem 2 que encara no han fet aquesta "va-i-bé", que encara no s'han apunta a la moda d'aquest "ara hi sóc-ara no hi sóc", i que es mantenen en plena forma malgrat el pas dels anys (Alberto Espil i Darrel Middletton), doncs ja tenim un repocker de vells rockers que es resisteixen a dir adéu.
El cas d'Andrei Xepkin és interessant, doncs és el típic cas en què l'esportista passa 4-5 anys parlant de retirar-se i quan realment dóna el pas, poc temps en resta allunyat. Xepkin tornava a les pistes només mig any després d'haver-ne marxat, a les files del Kiel alemany; a l'inici d'aquesta temporada, ja amb 43 anys, s'enrola al seu estimat Barça, ara entrenat per Manolo Cadenas.
El cas de Mario Cipollini m'alegra, doncs el ciclista de Lucca sempre ha despertat la meva admiració per la seva condició de número 1 com a sprinter mundial, vencent durant anys a les millors etapes de Tour, Giro i Vuelta i convertint-se en campió del món l'any 2002. SuperMario tornava el passat gener a l'edat de 40 anys, disposat a embutxacar-se un bon grapat de quartos més que nos pas a seguir col.leccionant victòries. I és que el seu retorn té un rerefons econòmic ja que els entesos comenten que passa per una delicada situació econòmica que l'ha obligat a prendre la decisió. Així doncs, sembla força evident que s'arrossegarà per les carreteres, però malgrat això, sempre ens quedarà el record d'aquelles moltes tardes d'estiu vibrant, des del sofà, amb la capacitat d'esprint de l'italià. Brutal.
El bo de Turner torna per fer la funció de salvavides d'un decadent La Palma, de la lliga LEB. Amb 42 anys a l'esquena, el menut i honest base nord-americà torna a vestir-se de curt per donar-ho tot, com sempre ha fet. Molt lluny queden ja aquelles brillants temporades en què els grans de l'ACB es disputaven el fitxatge del "mag de Memphis", destacat anotador que va brillar al Joventut i al Caja San fernando entre molts d'altres.
Pel què fa a Espil i Middletton, digui el què digui em quedaré curt. Ho van donar tot i ho segueixen donant tot pel bàsquet malgrat passar la barrera dels 40. El primer segueix tenint un rol força destacat al Ricoh Manresa (es manté com un dels millors triplistes de l'ACB) i l'afició del Nou Congost li té una estima especial; respecte Middletton, destacar la funció psicològica del pivot dins del grup: té una presència gairebé testimonial a les rotacions de l'Akasvayu Girona, però és peça clau alhora de gestionar i equilibrar la moral del vestidor.
El jovent empeny amb força, no hi ha dubte; però per molt que en el món actual les coses canviïn a un ritme descomunal, l'experìencia sempre seguirà sent un grau. Ja ho veuen...
dilluns, 18 de febrer del 2008
Primer plat a Celtic Park

La visita del Barça a Celtic Park és un orgull per tot culé català, doncs visitar terra escocesa sempre té aquell plus afegit fruit del paral.lelisme -salvant les distàncies- entre la nostra terra i l'Escòcia de l'històric William Wallace i és que tenim el tret comú d'haver estat terres i països que històricament hem viscut sota l'opressió.
Glasgow és ciutat de celebritats; allí, entre molts d'altres hi va néixer un dels precursors de l'economia moderna, referent per tot economista, pare de teories tan predictives i elaborades com la de la mà invisible i la de l'avantatge absoluta: Adam Smith (a
Fent un primer tast, la tensió de les grans cites ja es palpa i l'ambient ja es comença a animar; la prèvia dels partits importants ja les té aquestes coses, i un exemple n'és el You'll Never walk alone, que sona una i altra vegada en programes esportius, telenotícies,... i és que el mític himne no és únicament propietat de l'afició d'Anfield.
Què millor que començar a fer gana en aquesta edició de
Evidentment tot el què no sigui passar a quarts serà un cop dur per la moral culé, una moral que enguany no va massa sobrada. A nivell econòmic, a nivell esportiu i a nivell de prestigi seria una bofetada amb totes les de la llei, d'aquelles de mà oberta, que deixaria com a simples anècdotes les contínues "collejas" que ens han anat donant a
Caldrà rosegar bé, no sigui que el què considerem un dolç s'acabi convertint en un òs.