diumenge, 8 de juny del 2008

Tiffosi azzurro

Ahir es va donar el tret de sortida de l'esdeveniment futbolístic de l'any: l'Eurocopa que acullen, conjuntament, Àustria i Suïssa.

Malauradament, com sempre, no hi serem presents. Catalunya no hi participa; bé, sent precisos, no li permeten. Si la nostra presència depengués únicament de temes esportius, allà seríem, sens dubte. Potencial n'hi ha, il.lusió també... però seguim sense poder seguir, gaudir ni acompanyar el nostre país en competicions oficials. Tot i que últimament sembla que estem un xic estancats, vull seguir pensant que el dia desitjat arribarà...

Tot plegat, ens obliga a buscar alternatives per poder vibrar de la competició: sempre acabes apoiant alguna selecció. Els qui em coneixeu sabreu de la meva devoció pels colors del combinat italià, una selecció que em va seduir durant la fase de classificació per l'Eurocopa dels Països Baixos de l'any 2000, per la que es van classificar in extemis.

Fins aleshores sempre m'havia tirat bastant la selecció orange dels Bergkamp, Jonk, Davids, Van der Sar (a dia d'avui campió d'Europa amb el Machester i encara porter titular amb Holanda), els germans De Boer, Seedorf, Cocu, Stam,...

Però amb el temps em vaig convertir a l'azzurra on s'observen uns patrons bàsics de funcionament força interessants:
1.- Malgrat patir les 1.001 dificultats i totes les penúries ja existents i encara per existir, sempre acaben donant la cara.
2.- Tot i que el Calcio destaca per la nula vistositat del seu futbol, els italians són molt efectius. Quan veus el seu joc, queda patent que la majoria d'ells no són uns virtuosos amb la pilota als peus, ni estan tocats per la mà de Déu, ni estan dotats d'una tècnica exquisita (Materazzi i Gattusso en serien el màxim exponent). Itàlia es basa en la cultura de l'esforç i el sacrifici, i precisament, d'això es tracta: si no saps fer una cosa, no la facis i dedicat a explotar al màxim les teves virtuts. I renoi si en saben d'això! Es posen les piles i juguen fort les seves armes: juguen amb intensitat i funcionen com un autèntic bloc que, moltes vegades, rendeix per sobre de les seves possibilitats. Aquests si que fan bo el "poder és voler"!

Són els vigents campions del món i això els otorga, a priori, el cartell de favorits i, alhora també, una pressió afegida sota la que Itàlia històricament s'ha sentit incòmode. Veurem que ens poden oferir aquesta vegada.

També em cauen en gràcia:
  • Suècia: la dupla Ibrahimovic-"amic" Larsson és un regal als enamorats del futbol; també Kallström i Ljungberg hi aporten classe.
  • França
  • Suïssa: Acabaran com una simple comparsa, però tenint en compte els recursos futbolístics de que disposen penso que fan un bon treball des de l'humilitat.

N'anirem parlant però, mentrestant, els nostres segueixen a casa...

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Iep R-fel!

Per mi, la veritat que no em desperta especial interès aquesta Eurocopa. No per res en concret, però ja sabeu que molt fanàtic del futbol tampoc en sóc...

En tot cas, no tinc preferències perquè guanyi alguna selecció concreta (potser em faria gràcia que els turcs fossin la sorpresa). Històricament també tenia simpaties per la selecció Holandesa... també m'havia despertat molt bona afecció la Croàcia del sevillista-madridista Suker (va aconseguir grans gestes, potser pitxitxi del mundial de França i van quedar tercers o quarts???)-

En fi, que per aquesta Eurocopa, l'únic que tindré clar que vaig amb el que jugui contra Espanya. I, amb perdó, també hi barrejo política. Ells ho fan no??

Apa

Guillem ha dit...

Bones Isaac!

Pel què sembla estem de pega: tant turcs com italians s'estrenen a l'Eurocopa amb derrota. Fa poc més d'una hora que Itàlia ha caigut per un abultat 3 a 0 davant una Holanda que ha contraatacat com feia temps que no es veia. Ni l'entrada de "Talentino" Cassano ni de Del Piero ha servit per readreçar una Itàlia afogada per la seva feble defensa, molt allunyada d'aquell incommensurable catenaccio que tantes crítques els va valdre però que tants èxits els va donar.

Respecte a la Croàcia'98 de Suker, tens tota la raó! Davor va marcar forces gols i van acabar quarts (2 gols de Thuram els van deixar fora de la final). Actualment, de Croàcia destaca Modric, considerat el nou Cruyff; una de les sensacions croates també seria Eduardo da Silva (Arsenal), però un salvatge li va trencar tíbia i peroné.

Res company, espero que tant italians com turcs tinguin la capacitat de remuntar el vol.

Ja es veurà...

eva freixa ha dit...

aaaaahhh...!!!!

A mi no m'agrada el futbol per la tele.... fins avui no sabia que exisis l'Eurocopa... i crec k era més feliç!!!

Aquesta tarda pel Club han donat el què imagino que debia ser el gol de la selecció Epanyola d'ahir per la "gran" emisora COPE.... quanta indignació.... quan hi penso encara em fa ràbia !!!
Com es pot ser tan fatxa i locutor de radio!!! en fi que l'home casi té un orgasme en plena retrensmisió!!

qui no hagi tingut el disgust de veure-ho o millor dit escoltar-ho, té una gran sort!