dilluns, 17 de març del 2008

Quan s'hi fica més pa que formatge...

El món rutlla? La notícia de l'imatge ho posaria en dubte! Avui al matí, tot fent una ullada a la red per fer-me una idea de com es despertava el país, la meva vista ha topat amb la notícia que es veu a l'imatge i, lògicament, m'he proposat de fer una reflexió/crítica/anàlisi per intentar saber on anirem a espetegar de seguir en aquest camí. Primer m'ha fet gràcia, no us enganyaré; però pensat fredament, dubto que sigui una notícia a destacar...

Ara que no fa massa que ja hem entrat en l'era post-tomàquet (ha costat Déu i ajuda que censuressin tot aquell escàndol televisiu), jo creia que ja estàvem a resguard de l'atac constant d'informació bassura a la que ens tenien sotmesos des de certs mitjans informatius (atacs que majoritàriament venien de més avall de la frontera). Però no, jo ho devia tenir mal entès; a Catalunya gaudim de premsa de qualitat, les coses com siguin; però, per altra banda, també ens avassalla la moda d'alguns diaris gratuits (finançats únicament amb publicitat) que maximitzen el nombre d'exemplars sacrificant la qualitat i el rigor informatiu, en favor de notícies més sensacionalistes; qui paga mana, així que són els enunciants qui porten el timó d'aquests diaris i als qui, evidentment, els interessa ampliar el ventall de lectors potencials. Què tira més? Un "l'IPC augmenta un 2% en els darrers 12 mesos"? O un article amb un títol sensacionalista on es desgranin les peripècies de 4 iluminats que no tindran la més mínima repercussió en el dia a dia com és el cas? Què assegura més lectors? Un "L'atur decreix respecte el mateix període de l'any passat? O un "detingut un home que caminava nu pels carrers de Barcelona?" Malauradament, tots sabem la resposta.

El què ens és curiós sovint passa a davant del què ens és realment rellevant.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bones!! Jo crec que tens tota la raó, però això no ens hauria de sorprendre! Fixa't en els telenotícies, suposadament, font d'informació rigurosa: titulars explosius, notícies contundents, però sobretot curtes; i per què? Perquè si l'espectador es cansa, cosa que passa, canvia de canal i adéu a alts nivells d'audiència! D'aquest manera, tots tenim un titular del què hi ha al món, però ningú s'entera del què realment passa!! I a sobre, tots contents, els mitjans de comunicació perquè venen i els consumidos d'informació perquè no ens demanen cap mena d'esforç ni cognitiu ni atencional!